Många kvinnor känner till råden om att klä sig efter sin kroppstyp, där de uppmanas att hålla koll på om de är formade som äpplen, päron, timglas, rektanglar eller andra bildliga liknelser. Men även män kan göra stor skillnad i sin image genom att klä sig optimalt för sin kroppstyp. Du kan också anpassa din klädsel för att dölja eller framhäva delar av kroppen, så att du gör bästa möjliga intryck.

En vanlig åkomma hos män är skallighet. Detta kan bero på en rad olika orsaker, som åldrande, ärftlighet, läkemedel och strålningsbehandling. En vanlig orsak till manligt håravfall som dock inte diskuteras mycket i samhället är alopecia. Många undrar då, Varför får män alopecia? och andra nära relaterade frågeställningar.

Varför får män alopecia?

Alopecia areata är ett vanligt tillstånd där väl avgränsade och runda hårlösa fläckar uppkommer på huvudet, på underbenen och i skägget. Det omgivande håret runt fläcken växer dock fortfarande normalt. Det är en autoimmun process som förstör hårsäckarna, vilket kan utlösas av en rad olika händelser. Hit hör infektioner och känslomässig stress. Alopecia drabbar både män och kvinnor och det är mest vanligt förekommande mellan 20 och 50 års ålder.

Hitta rätt stil

För att klä dig så att du tar fram din bästa sida trots håravfall kan du bära en bekväm mössa eller en snygg hatt. Det finns många olika huvudbonader som döljer ditt håravfall på ett stilfullt sätt, tills håret har vuxit ut igen. Vill du hitta en stil som passar din kroppstyp väl är det bra att tänka på material och färger. Murriga och jordiga färger passar många, där du har en bred färgskala att välja mellan från ljust vitt till beigea nyanser.

Välj lättburna material

Sommarmodet är ofta mer avslappnat men när hösten kommer är det dags för mer värmande kläder, vilket innebär dressade modeller med god hållfasthet. Du kan här välja dubbla frontveck, höga midjor och spännen för att skapa en modern och trendig stil. Byxorna är nu till hösten mer stilrena och klassiska, men du kan ändå välja bekväma och mjuka material. Här har du en god möjlighet att anpassa materialet efter din egen kroppstyp och behov. Du kanske har en aktiv vardag där du rör mycket på kroppen, då kan det vara klokt att välja kläder som tillåter mycket fysisk aktivitet. Du kan exempelvis välja byxor i stretchmaterial, vilket ger mer lättburna plagg som passar i många olika sammanhang.